Cambusja - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Marlieke Donald Lens - WaarBenJij.nu Cambusja - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Marlieke Donald Lens - WaarBenJij.nu

Cambusja

Door: Donald/ marlieke

Blijf op de hoogte en volg Marlieke Donald

16 Januari 2009 | Cambodja, Phnom-Penh

we begonnen in Phnom Phen (PP). PP is een drukke stad, met miljoenen scooters =moto die door elkaar heen rijden, maakt niet uit waar op de weg. de dagen in pp hebben we besteed aan sightseeing. Indrukwekkend was het S21-museum. voor '75 was dit een basisschool. in de tijd dat de kmer rouge / pol pot aan de macht kwam ('75-79) werd dit ingericht als gevangenis. de kmer rouge heeft een extreem geweldadig regime gevoerd in cambodia. S21 was een soort extreem martelkamp waar duizenden mensen zijn omgekomen.

Je kan je voorstellen dat 2 uur hier met een gids ons sprakeloos en met kippevel -marlieke misselijk- maakte. Maar wel heel goed om de geschiedenis te begrijpen.

Om weer een beetje vrolijkheid in het hoofd te maken; zijn we naar de markt gegaan. ook dat is bijzonder fenomeen: ALLES wordt verkocht! 1000stalletjes: een greep uit alles wat we gezien hebben: namaak rolex: ongeveer 20.000stuks. (weetje: klasse 1 namaakrolex is 16 dollar en voelt zwaar, klass 2 is 10 dollar en is van fisherprice! (ps openingsbod!)) heeel veel jurkjes, zoals je in bollywood films ziet, maar dan van plastic; en hier dragen ze ze echt naar huwelijken. vogelspinnen, kikkers,krekels, maden, als snackje gefrituurd. en, heeeeel veel eten; nietzo netjes verpakt als bij ons, maar! vis op de grond met vliegen, koeientongen, hersenen overal!, jammie; we hadden direct honger ;-))

de volgende dag werd 'rip-off-day': overal zijn we genaaid met geld; we zijn overal ingestonken. eerst naar de killingfields; de weg ernaar toe was geweldig. dit ligt 16km buiten de stad dus onderweg was er veel te zien. de killing fields waren ..... teleurstellend. deze fields zijn massa graven van pol pot's regime. 18000 mensen op 1 hectare. indrukwekkend, maar de gids was vreselijk, wees alleenmaar naar de engelse bordjesmet tekst, sprak 1 zin engels: pol pot, crazy man!' - daar had ie dan wel gelijk in- Daarna naar het Royal palace met een bijzondere tempel. hoge toegangsrpijs voor buitenlanders, maar 3/4 was afgesloten voor bezoekers. ....ach ja zo gaat dat.
wel geestig was om bij Royal Palace een bekende van de boot van Laos tegen te koemn; uurtje mee zitten kletsen op de trap van het palace; maakte veel goed!

tot nu toe komen we vaak dezelfde mensen tegen. die we 1000 km daarvoor/2 weken eerder voor het eerst hebben gezien. heel geestig. en altijd een biertje waard.

de volgende dag naar Sihanoukville; het cote d'azur van cambodia vertrokken. 2 dagen op het strand. wat je ziet zijn veel bedelaars met verminkingen van landmijnen. daar werden we wel ongemakkelijk van. de stranden zijn wel mooi.
eigenlijk zouden we niet naar s'ville gaan, maar in PP hadden we een homestay gevonden waar we heel graag naar toe wilden. een homestay is dat je bijmensen thuis slaapt. dit is de website die we vonden: http://rana-cambodia.blogspot.com/.

De homestay was een ervaring. We zijn bij echte cambodianen thuis geweest, hebben rond gelopen en rond gefietst in de buurt; het dorp met 2000 inwoners. de eerste dag gingen we na 3 uur wandelen en heerlijk eten vroeg naar bed. Het was namelijk pik donker -geen electriciteit-. s nachts werden we wakker; donald had iets bij zijn hoofd gevoeld en het leek alsof er iets in de klamboe hing toe hij daar aan trok. al snel daarna hoorden we iets door ons hutje rennen. Maar, we zagen natuurlijk niets. Dus klamboe goed ingestopt onder het matras, en verder proberen te slapen. nog een paar keer wat gehoord. s ochtends zagen we dat er geld was aangevroten (100 riel=2.5cnt). Keang (mama vd homestay) stelde luchtig vast dat het waarschijnlijk een rat was geweest.....die dus ook aan doon's hoofd had geknabbeld. De volgende nacht een val gezet. We lagen misschien 3 min in bed, en daar hoorden we 'tippel, tippel, tippel......BOEM'. we zijn niet gaan kijken, omdat het misschien wel een bloedbad was. hahaha. De volgede dag dus bleek het een rat van ongeveer 20cm -excl staart- te zijn!

we hebben 2 dagen een prive gids gehad. Zij vertelde over het leven van de boeren. het is echt verschrikkelijk arm allemaal. Every day is monday. Werken van 3.30u s ochtends tot 21 uur s avonds!!!!! alles wordt gegeten; ratten, slangen, krekels; alles wat ze kunnen vangen. best indrukwekkend dus!! S Avonds hebben we gepraat met oma, die polpotregime had meegemaakt, en met haar zus die docent was op de basisschool. Haar klas bestond uit 60 kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Zij was jaloers op het westerse systeem van leerplicht en kleine klassen.

De bus gepakt naar Siem Reap. Hier zijn de beroemde tempel; angkor wat. De eerste avond hebben we 2 andere Nl'se meisjes aangesproken of ze een gids met ons wilden delen. De dag erna dus met z'n 4en op pad, wat erg leuk bleek te zijn. Iedereen had andere vragen en de Groningse meisjes waren erg gezellig en vrolijk.

vanaf Siem Reap met de bus naar Bangko. Het verschil tussen cambodia en thailand is dan erg groot. Het eerste stuk van de weg is een soort Power Plate; je trilt je bus uit de jaren 70 bijna uit. In Thailand heb je een normale weg, supre strakke minivan, die met 160 naar bangkok raast.

Nu zitten we 1 dagje in Bangkok. Morgen vertrekken we naar Bali. We zetten later wat foto's op de blog. we hebben wat problemen daarmee gehad omdat we een virus op onze kaart hadden; een cambodiaanse wizzkid heeft dit gefixt.

• 16 Januari 2009 - 06:41

Quadi:

Erg leuk weer wat van jullie te horen! Ben heel jaloers op al die nieuwe ervaringen, behalve die van die rat.

• 17 Januari 2009 - 11:48

Rex:

Wat een verhalen en avonturen allemaal! Fantastisch, genieten!
    x

• 18 Januari 2009 - 11:36

Roderik:

doniedonie, ik zie nu pas dat je dengue hebt gehad. mien god das niet niets. wat k*t. zuster marlieke zorgt gelukkig goed voor je en begrijp dat het nu weer beter is.

hier is ook half nl naar het ziekenhuis geweest maar dan ivm schaatsblessures. ben ik gelukkig van bespaard gebleven.

verder niet heel veel nieuws te melden behalve dat de inmiddels befaamde cnr-karaoke-nieuwjaarsborrel afgelopen vrijdag een groot succes was. een iets te groot succes zelfs zodat het door de politie om 1 uur is gestopt ivm geluids- en jaja lichtoverlast. we hadden niet door dat de discolaser ook tot aan de overburen reikte en die oudjes 5 uur lang groene strepen over hun muur hadden schieten...

en we hoorden de bel niet toen de politie al een half uur stond aan te bellen dus die waren niet zo blij.... maar t was wel heel leuk.

nou houdoe,

zoen aan marlieke en doe een beetje rustig aan he.

roderik

• 19 Januari 2009 - 16:52

Mariek:

Lieffies! JEEEEE ik heb me aangemeld - was even bang dat jullie van de wereld waren... en IK MIS JE LIEK! echt onwijs! maar wat een mooie verhalen en wat een belevenissen! GAAF! en naar Bali!!!! JOEHOE staat op de agenda voor september ;-). Eerst jullie terug. En nu ga ik jullie mailen!
    dikke zoen en knuffel en alle liefs van de wereld!!!!! Mariek

• 23 Januari 2009 - 19:44

Def:

De Doooooon! Wat een verhalen allemaal... Stijn was zo aardig mij op deze fantastisch blije site wijzen. Is er al 1 stukje van jouw hand gekomen (eerlijk;)?
    Ziet er allemaal aperelaxed uit behalve die SOA dan die je hebt opgelopen, hoes dat mooglijk jaa? Blijven schrijven, blijven genieten;geluk & zoen aan Marlieke. over & uit vanuit een steenkoud NYC - Def

• 29 Januari 2009 - 14:21

Nanine:

Heyy!
    Leuk jullie te kunnen volgen vanaf hier. Excuus voor de radiostilte maar heb wel al jullie berichten en feauteax gelezen/bekeken hoor! seht gut aus!
    geniet ervan, dikke kussen

• 01 Februari 2009 - 14:50

Aafje:

Hiii, het is weer eens tijd voor een nieuw bericht!!! Zitten jullie nog steeds lekker op Bali? Ben heel benieuwd wat jullie weer hebben meegemaakt. Hier alles goed. Veel liefs!